KESÄNÄYTTELY 2022

Metsä on meille suomalaisille jo itsessään aarre, mutta se myös kätkee sisäänsä monenmoisia aarteita: marjoja, sieniä, smaragdinvih-reän hohtavia sammalia, hopeanharmaita jäkäliä, oksien lävitse siivilöityvänauringon-valon kultaa. Saattaapa metsästä joskus löytyä romuaarrekin – kasa vanhaa rautaa isojen siirtolohkareiden väliin, kivenkoloon hautau-tuneena, menneiden sukupolvien sinne hylkää-mänä, mutta löytäjäns arvotavaraksi näkemänä. Kas, toisen romu kun on toisen aarre.

Nahilankulman navettagallerian kesänäytte-lyyn on koottu metsäisiä ja kierrätyshenkisiä ”taideaarteita”. Gallerian vierailevana taitei-lijana on tänä kesänä pitkän linjan ITE-taiteilija Lea Piltonen Vääksystä. Piltoselta on esillä sekä metsäaiheisia maalauksia että öljyvärein maalattuja taidekaappeja.

Gallerian isäntäväki Tiina ja Jussi Saarijärvi ovat puolestaan antaneet metsästä löytyneelle ja kerääntyneelle rautaromulle uuden elämän erilaisina taideteoksina.

Lea Piltonen: Time to say, (Kuva Juho Haavisto)

Lea Piltonen

Tiina Saarijärvi

Lea Piltonen: Kaapit

Lea Piltonen

Tiina Saarijärvi

Tiina Saarijärvi

Jussi Saarijärvi: Metalliromutaidetta

KESÄNÄYTTELY 2020

Siiveniskuja Nahilankulman navettagallerian järjestyksessä kahdeksas kesänäyttely.
Pääasiassa Jussin eri lintulajiaiheisista maalauksista koostuvaa näyttelyä täydentää vanhaan rehutorniin sijoittuva, niin ikään lintuaiheinen tilateos ja onpa esillä myös hieman Matias Wilkmanin videotaidetta ja tietokonegrafiikkaa.

Näyttelyn yhteyteen vanhaan karjakeittiöön avautuu puolestaan pikkuruinen Tiinan ideoima kädentyöpuoti, jossa lintuteema jatkuu höyhensomisteisin sisustustuottein. Jokunen irtohöyhen tai sulka saattaa puotiin karata myös oven takana olevasta kanalasta!

Tiina ja Jussi: Lintutorni

Pöllöikkuna

Matias Wilkman: Tietokonegrafiikkaa

Siivet levällään

KESÄNÄYTTELY 2019

Navettagalleriassa näytetään tänä kesänä ihan puuta heinää - eli esillä on taidetta, joka jollakin tavalla liittyy puuhun, heinään tai muuhun kasvikuntaan. Luvassa on ainakin taiteellisia heinäpaaleja, heinäseiväsveistoksia ja paperi-massateoksia, mutta myös taidevalokuvia ja perinteisempää maalaustaidetta sekä grafiikkaa. Näyttely on rakennettu hyvin humoristisessa hengessä.

Kesän taiteilijanimet ovat osittain tuttuja, osittain uusia: Jussi Saarijärvi, Rose Savovaara, Kirsti Lindh, Rauni Mäkinen, Eeni Kokko, Hannele Porkka.

Aukiolokäytäntö on aivan uudenlainen: Galleria on avoinna muutamana valtakunnallisena tapahtumapäivänä ja lisäksi aina, kun galleristit ovat kotona.

Vas. Eeni Kokko, Rauni Mäkinen ja Jussi

Rose Savovaara: Paperi- ja kasvitaidetta (keskellä Horoskooppi)

Jussi: Heinäpaali a'la Joan Miro

Tiina: Alatko mun kaa Mikadoa?

KESÄNÄYTTELY 2018

Kesän 2018 päänäyttely navettagalleriassa koostui Tiinan edesmenneen äidin Eeni Kokon (1924 - 2000) runsaasta ja monipuolisesta tuotannosta valituista töistä teemalla "Katso ihmistä" sekä Jussin vuosien varrella tekemistä eläin-maalauksista "Eläimellistä menoa" sijoitettuna aitan seinustoille ja talliin.


Jussi: Kylähullun juhannussalko

Tiina: Liaaneja ja parasiitteja

Eeni Kokko

Jussi

Eeni Kokko

KESÄNÄYTTELYT 2017

Vuoden ensimmäisen kesänäyttelyn teemana oli suomalainen "työnsankari" eli suomen-hevonen.

Suomenhevosen 110-juhlavuoden kunniaksi esillä oli akvarelleja, joissa suomenhevonen on kuvattuna erilaisissa perinteisissä työtehtävissä eri vuodenaikoina.

Lisäksi pihamaalla oli näytteillä erilaisia vanhoja hevosvetoisia työ- ja ajopelejä. Mukana myös entisen ratsumiehen varustus.

Ratsusotilaan varustus

Toisena kesänäyttelynä oli Rose Savovaaran lähinnä tekstiiliaiheisia töitä "Tekstiilien tarinoita".

Kesän kolmantena näyttelynä oli Lahden yhteiskoulun lukion tyttöjen Anna ja Venla Hannolan sekä Rosanna Viitalan näyttely "Ikuisten totuuksien kuvajaisia". Etelä-Suomen sanomien sivuilla oli ansiokas juttu tyttöjen näyttelystä. Linkki

KESÄNÄYTTELY 2016

"Mies on työnsä näköinen", sanotaan sanan-laskussakin. Tämä ajatus on ollut lähtökohtana Jussin retrospektiivisessä 60-vuotisnäyttelyssä, joka valloitti Nahilankulman Navettagallerian tänä kesänä.Erämies, poromies, kalamies, tiedemies, saarnamies, virkamies, maamies, metallimies, sotamies, poikamies, rekkamies jne... Isä, isoisä, esi-isä eli miehet hyvin monessa roolissa ja toimissa olivat pääsosassa navetta-gallerian kesänäyttelyssä.

Näyttelyyn osallistui kutsuttuna myös Jussin kavereita: opiskelukaverit Juha Mäenpää (Jämsä), Mika Härkänen (Hämeenkyrö) ja Jari Nordman (Laitila) sekä taidekaverit Matti Hokka (Padasjoki) ja Raimo Yli-Suvanto (Kuusamo).

Suuressa pihakoivussa roikkui Jussin puukiekoille maalaamia miestyyppejä

Jussi : Puuceessä istui koko näyttelyn ajan vaitelias peräkammaripoika syventyneenä "rattoisaan" lukemistoon.

KESÄNÄYTTELY 2015

Näyttelyn teemana oli "Maata ja taivasta", mikä kattoi kysymyksen elämän ja olevaisen rajallisuudesta sekä kaiken katoavaisuudesta. Aihetta käsiteltiin vanhojen valokuvien, maalausten, vaatemuodin, kasvien yms. kautta unohtamatta myöskään shamanismia ja Raamatun ikuisia kertomuksia.

Jussin ja Tiinan lisäksi mukana olivat Rose Savovaara sekä Tiinan tytär Mia Wilkman (vaatesuunnittelija / vestonomi) ja kaksi jo edesmennyttä taitelijaa Eeni Kokko ja Hilja Salminen (Tiinan äiti ja isoäiti).

Rose Savovaara: Paratiisi

KESÄNÄYTTELY 2014

Kesän näyttelyn teemana oli "Härkää sarvista", jolloin se painottui maaseutuun ja maatilan kotieläimiin höystettynä huumorilla. Vierailevina taiteilijoina mukana olivat Rose Savovaara Hollolasta ja Ullamaj Saarinen Tukholmasta. Esillä oli myös muutama Tiinan äidin Eeni Kokon työ.

KESÄNÄYTTELY 2013

Navettagallerian ensimmäisen kesänäyttelyn teemana oli"Villi pohjoinen", jolloin näytteille asetettiin Jussin vuosien varrella maalaamaa pohjoista eläin- ja lintukuvastoa.